Ae Dini Se Çfarë Do Të Thotë Kur Zorrët Bëjnë “Gërr – Gërrr”?!

Na ka ndodhur të gjithëve, qoftë në mes të mbledhjes apo në një takim me miqtë të dëgjojmë një zhurmë që vjen nga stomaku qoftë në mes të mbledhjes apo në një takim me miqtë të dëgjojmë një zhurmë që vjen nga stomaku Shumë ekspertë thonë se nuk është gabim që kur dëgjojmë këtë zhurmë të hamë diçka. Por a është e vërtetë se kur zorrët bëjnë zhurmë njeriu është i uritur?Janë harxhuar shumë para nga fondet e dhëna për kërkimin dhe ushqimin, për të deshifruar gjuhën e stomakut, atë që ai do të thotë kur kërcet.“Zhurma e zorrëve nuk do të thotë se trupi kërkon ushqim” – tha Dr. David Katz, drejtor i qendrës së kërkimeve për ushqimet në Yale University.“Stomaku flet një gjuhë antike, kështu që kërkon një interpretim të kujdesshëm para se të dalim në konkluzione – ose frigoriferin”.Katz shpjegon se këto zhurma nga barku kanë shkaqe të ndryshme.

“Një stomak bosh mund të gjëmojë nga hormonet të cilat rregullojnë oreksin, midis tyre lehtin dhe ghrelin. Kështu që stomaku mund të gjëmojë kur është i uritur. Por një aromë që të kujton diçka të shijshme mund të japi përgjigje në stomak të njëjta me ato të urisë, edhe mbasi ke ngrënë mirë. Kjo nuk do të thotë se trupi kërkon ushqim” – tha doktori.Katz tha se zhurma e zorrëve dëgjohet kur njeriu mendon për ushqimin por nuk ka mundësi të hajë në atë moment. Duket se stomaku në këtë mënyrë kërkon të flasë me zë të lartë. Sipas Katz, zhurma formohet nga disa breza që përban stomaku, të quajtura rugae, të cilat kontraktohen me qëllim tretjen e ushqimit.“Ajo që ne dëgjojmë është lëvizja e zorrëve dhe kalimi i gazit nëpër to- një proces tërësisht normal” – tha Dr. Roshini Rajapaksa, një gastreolog.Ai shton përveç atyre që thotë Katz se zhurma e zorrëve mund të formohet edhe nga infeksionet e ndryshme. Rajapaska tha se zhurma mund të shoqërohet edhe me diarre.